Ciasto buraczano-daktylowe

To już drugie takie piątkowe popołudnie (czy też wieczór) kiedy piekę buraczane ciasto. Za pierwszym razem w celu zajęcia czymś rąk podczas oczekiwania na gościa, za drugim - udoskonalenia pierwotnego przepisu. Bo choć smak już od początku został zaakceptowany przez szersze grono, to mi osobiście nie odpowiadała jego zakalcowata konsystencja. Choć wiem, że i taka bywa ceniona. Zmieniłam więc oryginalny wypiek na wciąż bardzo wilgotne i sycące, ale równocześnie miękkie i nieco bardziej puszyste po bokach ciasto.


Poza tym wszystkie główne składowe pozostały jednak bez zmian: burak, daktyle oraz cynamon. Ta pierwsza wcale nie tak od razu widoczna w samym wypieku, choć surowa masa nabiera dzięki niej pięknej intensywnie różowoczerwonej barwy. Poza tym składnik ten nadaje oczywiście charakterystyczny posmak ciastu, lecz nie jest on również dominujący i osoby niepoinformowane o tym dodatku mogą się nawet nie zorientować, że jedzą właśnie warzywne ciasto. Nie da się jednak pominąć dodatku daktyli oraz cynamonu. Ten drugi wyraźnie dominuje wsród wszystkich korzennych przypraw. Daktyle natomiast nadają słodyczy całości masy, a przy niedokładnym zmieleniu tworzą w niej mięciutkie cząstki.


Ciasto buraczano-daktylowe

/mała blaszka/

200 g mąki pszennej
150 g suszonych daktyli
1 duży (ok. 300 g) burak
50 g oleju kokosowego
2 jajka
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
po ⅓ łyżeczki: sproszkowanego imbiru, gałki muszkatołowej oraz soli

Buraka porządnie umyć, wyszorować i upiec w piekarniku (nastawionym na ok. 190°C przez godzinę). Po wystudzeniu warzywo obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w kielichu blendera.
Daktyle umieścić w małej misce, zalać wrzącą wodą do poziomu ich wysokości (ok. 150 ml) i odstawić na około 10 minut.
W międzyczasie wymieszać ze sobą sypkie składniki: mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól. Dodać do nich żółtka, a białka ubić na sztywną pianę i odstawić na chwilę na bok. Olej kokosowy roztopić i dodać do buraków.
Do kielicha blendera dodać także namoczone daktyle wraz z wodą. Całość zblendować na stosunkowo gładką masę, po czym przełożyć ją do miski z mąką  i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać je w masę.
Małą blaszkę do ciasta wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przełożyć do niej gotową masę i wyrównać jej wierzch szpatułką. Włożyć formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 40 minut. Po wystudzeniu się ciasta wyjąć je z formy i kroić na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz