Sernik z zielonym lukrem i płatkami owsianymi


Dzień przed Wigilią postanowiłam zorientować się, jakiej pomocy oczekuje ode mnie w tym dniu mama. Nastawiając się jednak na jednoznaczną odpowiedź, rano wysłałam wiadomość z propozycjami bożonarodzeniowych potraw, a w trakcie wykładów zadzwoniłam jeszcze upewnić się, co do dostępności wszystkich składników. Po szybkiej wizycie w studenckim mieszkaniu, by po 3 dniach odebrać zapakowaną wcześniej walizkę, ulokowałam się już spokojnie w zatłoczonym pociągu. Najpierw w toalecie, z podłączonym do kontaktu czytnikiem e-booków na kolanach, a następnie przysypiając w wygodnym fotelu bezprzedziałowego wagonu. Gdy tylko dotarłam do domu, zabrałam się natomiast za przygotowanie słodkiej, twarogowej masy. A potem zerkałam tylko w międzyczasie, w trakcie krojenia składowych na warzywne sałatki, w stronę piekarnika, kontrolując stopień zarumienienia się wierzchu ciasta.
Następnego dnia, na życzenie mamy (przynajmniej w pewnym sensie, gdyż może niekoniecznie miała ona na myśli dodatek herbaty matcha w lukrze, ale chrupiący akcent to jej sugestia), dodałam do tego perfekcyjnego wypieku jeszcze niecodzienne, niestandardowe elementy. Zielony lukier oraz płatki owsiane z kakao wzbogaciły tym samym wizualną stronę wypieku, ale również wpłynęły na jego smak. Choć jednogłośnie stwierdziłyśmy, że nie sposób ocenić, która wersja lepsza (ta czy tradycyjna - bez dodatków), bo obie są po prostu równie pyszne.


Sernik z zielonym lukrem i płatkami owsianymi

/1 mała blaszka kwadratowa lub standardowa tortownica/

1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
200 g masła
225 g cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
pół łyżeczki aromatu waniliowego

Wszystkie składniki wyłożyć odpowiednio wcześniej, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową.
Masło z cukrem i żółtkami utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, sok z cytryny oraz aromat. Stopniowo dodawać twaróg. Po wymieszaniu całej masy, wyłączyć mikser. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć pianę z masą twarogową.
Piekarnik nastawić na 160°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz dokładnie obłożyć całą formę folią aluminiową (najlepiej zrobić to parę razy, aby woda z kąpieli wodnej na pewno nie dostała się do środka formy). Tortownicę włożyć do większej, prostokątnej blaszki. Wylać masę sernikową do okrągłej formy. Zagotować wodę w czajniku i wlać gorącą wodę do większej blaszki do poziomu połowy wysokości tortownicy. Ostrożnie wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w podanej temperaturze, po czym obniżyć ją do 140°C i piec kolejne 45 minut.
Sernik studzić kilka minut w piekarniku, po czym jeszcze około 30 minut w temp. pokojowej. Następnie włożyć ciasto do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Dodatkowo:
cukier puder
sproszkowana herbata matcha
niewielka ilość mleka z wodą
płatki owsiane
kakao naturalne

Mleko z wodą zagotować. Cukier puder wymieszać ze sproszkowaną herbatą, a następnie powoli dolewać mleko, mieszając masę łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji polewy. Wylać lukier na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni.
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Na koniec dodać kakao, obtoczyć w nim wszystkie kawałki zboża i wysypać na wierzch sernika, równomiernie rozkładając płatki na powierzchni.
Przed podaniem wstawić ponownie na chwilę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz