Owsiane ciastka z pestkami dyni i suszonymi pomidorami

Ciasta owsiane uwielbiam. I poza mną zyskują one ostatnio chyba coraz więcej zwolenników. Tak jak i śniadaniowa owsianka. W obu zestawieniach płatki owsiane łączone są jednak zwykle ze słodkimi dodatkami. Na przykład sklejane za pomocą miodu z suszonymi owocami oraz nasionami czy też gotowane z dodatkiem nabiału i sezonowych owoców.
I w tej, prezentowanej tutaj przeze mnie, wersji pojawia się zresztą ten słodki wyrób pszczelarski oraz chrupiące pestki dyni. Poza tym jednak wprowadzony jest także akcent wytrawny. W postaci suszonych pomidorów oraz ziół. Te ostatnie dodane dopiero podczas drugiego podejścia do tego wypieku (dzięki sugestii Pam, która była degustatorką już pierwszej odsłony, bezpośrednio przed SeeBloggers), co wraz ze zmniejszeniem nieco ilości dodanego do nich słodzidła, jeszcze bardziej podkreśliło ich wyjątkowy charakter.


Poprzez który to nie stanowią one perfekcyjnej przekąski dla osoby szukającej 'czegoś (bardzo) słodkiego', ale według mnie na co dzień sprawdzą się nawet lepiej. Poza delikatną słodyczą można w nich bowiem wyczuć także intrygujący, słony smak suszonych pomidorów. Tak jak i cynamonowa nuta przeplata się w masie z ziołowym akcentem. W całości bazując na typowym dla tego typu wyrobów owsianym, mącznym posmaku samych płatków. I choć początkowo zestawienie takie może wydawać się nietypowe, to ostatecznie okazuje się być ono po prostu idealne na (drugie) śniadanie czy też szybką przekąskę. Nie tylko ze względu na, jak się okazało, bardzo dobre zgranie słodkiego smaku miodu z wytrawnym akcentem suszonych pomidorów, ale także właściwości sycące.
Struktura ciastek jest bowiem dosyć zbita, choć zdecydowanie nie twarda, a przy tym miękka oraz niezbyt krucha, dzięki czemu po ich zjedzeniu nie pozostaje zbyt wiele okruszków. Wzbogacenie części bazowej o dodatkowe elementy sprawia natomiast, że podczas konsumpcji można wyczuć w niej także mięsiste pomidory oraz wyraźnie odznaczające się kawałki pestek dyni. Te drugie chrupiące równie przyjemnie jak i lekko przypieczona masa na brzegach wszystkich ciastek.

 

Owsiane ciastka z pestkami dyni i suszonymi pomidorami

/8 dużych sztuk/

200 g płatków owsianych
7 dużych (ok. 60 g lekko odsączonych) suszonych pomidorów w oleju
50 g pestek dyni
50 g płynnego miodu
2 jajka
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii

150 g płatków zmielić na mąkę. Suszone pomidory wyłożyć na deskę i pokroić w średniej wielkości kostkę. Te i wszystkie pozostałe składniki umieścić w jednej misce, po czym całość dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać po dużej łyżce masy na każde ciastko i formować je w miarę okrągły kształt. Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C z opcją termoobiegu i piec przez około 15 minut, do zarumienia się wierzchu ciasta. Gotowe ciastka studzić na kratce.

9 komentarzy:

  1. Te ciasta były pyszne, aż mi głupio, że zapomniałam o zrobieniu ich! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to i lepiej? Teraz będziesz miała okazję wypróbować tę nowszą wersję i znowu podzielić się opinią :)

      Usuń
  2. ale ciekawsze połączenie! muszę spróbować bo uwielbiam takie ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastka na slono? Takich jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powiem, ciekawy pomysł! Muszę jak najszybciej wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow. Owsiankowe ciacha z pomidorami :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Te suszone pomidory mnie zaskoczyły! Z takim przepisem się jeszcze nie spotkałam, więc zapisuję i mam nadzieję, że w najbliższym czasie znajdę czas na wypróbowanie go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam taką nadzieję i liczę, że nie zapomnisz podzielić się wrażeniami po ;)

      Usuń
  7. Fiu fiu, ale mi smaka narobiłaś :P Ciekawe połączenie, ale takie właśnie lubię! <3

    OdpowiedzUsuń