Bananowy deser lodowy

Kto choć raz próbował już jednoskładnikowych, domowych lodów bananowych, ten wie, że jest to chyba jeden z najprostszych deserów na świecie. Wystarczy zamrozić pokrojone w plasterki owoce, a następnie zmiksować je na gładką masę. I to wszystko - deser gotowy!
Tym razem jednak nieco urozmaiciłam tą przekąskę. Nie czyniąc ją jednak przy tym zbytnio trudniejszą w przygotowaniu. Dodatkową czynnością, którą należy wykonać bezpośrednio przed zblendowaniem bananów, jest bowiem tylko sparzenie jajka i wbicie go do kielicha blendera. Czyli również nic skomplikowanego, a dzięki temu całość staje się bardziej pożywna.


Przede wszystkim jednak zabieg ten ma na celu zmianę struktury masy. Staje się ona bardziej piankowa i lekka. Wciąż sycąca, jednak znacznie bardziej puszysta od konsystencji samych, jednoskładnikowych lodów bananowych.
Smak oczywiście pozostaje intensywnie bananowy oraz słodki, gdyż to właśnie te owoce wciąż stanowią bazę tego deseru. Trzeba jednak pamiętać, by były one bardzo dojrzałe. I nie przejmować się spojrzeniami pozostałych klientów sklepu spożyczewgo, którzy to mają w zwyczaju dziwnie patrzeć się na tych, którzy kupują 3 kilogramy przecenionych, a według nich przy okazji niezdatnych już do spożycia, bananów. Brązowo-czarna skórka wydaje się bowiem tutaj gwarancją lepszego smaku.
Połączonego z ostrym posmakiem imbiru i korzennego cynamonu, stanowiących idealny wręcz zestaw. Wzbogacony ponadto także wyraźnym dodatkiem kakao. Które to doskonale spełnia zadanie nie tylko ciekawego urozmaicenia smakowego, ale i doskonale wzbogaca stronę wizualną deseru. Dzięki temu jest to więc to deser nie tylko nieskomplikowany, ale także efektowny, no i oczywiście pyszny.


Bananowy deser lodowy

/1 porcja/

2 banany
1 jajko
duża szczypta imbiru
duża szczypta cynamonu
czubata łyżeczka kakao naturalnego

Banany obrać, pokroić w plasterki i włożyć do plastikowego woreczka. Następnie schować je do zamrażarki na około 24 godziny, aż będą dokładnie zamrożone.
Po tym czasie jajko umyć pod ciepła wodą, po czym sparzyć, zalewając je wrzącą wodą i odstawiając na 1-2 minuty. Następnie wbić białko oraz żółtko do kielicha blendera i ubijać, aż powstanie lekka pianka. Wtedy też dodać banany (jeśli blender ma słabszą moc, można je uprzednio lekko rozmrozić przez około 10 minut w temperaturze pokojowej) i całość ponownie zmiksować. Do gładkiej, jednolitej masy dodać imbir oraz cynamon i całość ponownie wymieszać.
Gotowy mus przełożyć do pucharka. Wierzch deseru posypać kakao i delikatnie wmieszać je w masę. Podawać od razu lub po dodatkowym schłodzeniu w zamrażarce.

4 komentarze:

  1. omg wygląda niczym tiramisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo pomyślałam :D

      Uwielbiam lody bananowe. Moja ulubiona wersja to ta z masłem orzechowym lub malinami i wiórkami kokosowymi ;)

      Usuń
  2. Te zdjęcia wywołają u niejednej osoby ślinotok, jestem tego pewna. Deser wygląda niczym z kawiarni! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo *.* Bajka po prostu! Brałabym ten deser w ciemno, jest fantastyczny ♥

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń