Sałatka z kuskusem, szpinakiem, fetą i oliwkami

'Wymyśl jakąś sałatkę'. Proszę bardzo, oto i ona. Błyskawiczna w przygotowaniu, a do tego przede wszystkim smaczna oraz pożywna. Według mnie idealna, gdy tylko trzeba przygotować w krótkim czasie jakąś zdrową, sycącą przekąskę dla gości, albo też drugie śniadanie do szkoły lub pracy. U mnie przygotowywana była akurat w tym pierwszym celu. Przed przyjściem gości nie omieszkałam jednak spróbować swojego wyrobu i gdybym tylko mogła zjadłabym chociaż trochę więcej. Zgodnie z obietnicą zostawiłam jednak większą jej część dla gości, z nadzieją, że mimo wszystko, nie zastanę jej już jednak w domu po moim powrocie od koleżanki. I tak też się stało, bo danie zebrało same pozytywne opinie, tym samym szybko znikając ze stołu.


Kasza kuskus, użyta tutaj jako węglowodanowa baza sałatki, nie jest przy tym jednak zbyt często używanym przeze mnie składnikiem. Mówiąc o niej, nie można jednak pominąć jej niewątpliwej zalety, jaką jest szybkość jej przygotowania. Tym bardziej, że podczas krótkiego czasu pęcznienia jej drobinek, można przyszykować już całą resztę składników, a następnie tylko wymieszać je razem w jednym naczyniu.
Ten składnik nie jest jednak tutaj szczególnie dominującym. Objętościowo zajmuje on zapewne nawet mniejszą część niż dodane do potrawy szpinak oraz roszponka. Zielone liście pokryte są jednak jego drobinkami, połączonymi z kawałkami fety oraz czarnych oliwek. W smaku przebija się więc słony smak nabiału, wyraźny dodatek oliwek oraz lekko kwaśny posmak soku z cytryny. Nie można tutaj jednak pominąć żadnej składowej, gdyż to właśnie ich połączenie tworzy takie pełnowartościowe, smaczne danie.


Sałatka z kuskusem, szpinakiem, fetą i oliwkami


100 g kuskusu
2 garście świeżego szpinaku
2 garście roszponki
100 g czarnych oliwek
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz

Kuskus wsypać do miski i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie zalać całość 1,5 szklanki wrzącej wody, przykryć talerzem i odstawić do napęcznienia na około 5-7 minut.
W międzyczasie szpinak oraz roszponkę przepłukać pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osuszyć. Oliwki pokroić na połówki, a ser feta - w kostkę.
Gdy kuskus wchłonie już cały płyn, przełożyć go do większego naczynia, dodać szpinak, roszponkę, oliwki oraz fetę i całość wymieszać. Następnie przełożyć mieszankę do miski, polać sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Podawać od razu lub też po schłodzeniu w lodówce.

2 komentarze: