Budyń karmelowy

Zrobienie domowego budyniu jest naprawdę banalnym zadaniem. Wystarczy zagotować mleko, dodać do niego rozmieszane w niewielkiej ilości płynu żółtko oraz skrobię i całość energicznie wymieszać, gotując budyń aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. W międzyczasie można dodać także ekstrakt waniliowy, parę kostek czekolady lub też wiórki kokosowe, i tym samym otrzymać wybrany wariant smakowy. Aha, warto oczywiście pamiętać także o dodatku cukru. Który to w tym wydaniu odgrywa akurat kluczową rolę. Białe kryształki, roztopione pod wpływem ciepła, stają się bowiem właśnie podstawą do stworzenia budyniu o karmelowym smaku.


Choć warto tutaj zauważyć, że wbrew powyższemu wprowadzeniu, jego przygotowanie wymaga już jednak pewnego obycia w kuchni. Sporządzenie własnego karmelu nie jest bowiem czynnością najłatwiejszą. Wystarczy jednak skupienie się na konkretnym zadaniu i odpowiednio wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników, aby móc wykonać wszystkie czynności bez zbędnego oddalania się od garnka. Karmelizacja cukru przebiega bowiem błyskawicznie, a konieczne jest zatrzymanie jej w odpowiednim momencie, tak by nie dopuścić do zgorzknienia masy. Następnie należy jeszcze tylko ostrożnie wlać mleko do garnka i dokończyć przygotowanie budyniu, tak jak w standardowym przepisie na ten deser. Mimo pewnych trudności, wersja ta ma więc oczywiście także swoje zalety, takie jak chociażby krótki czas przygotowania oraz dostępność potrzebnych składników.
No i smak oczywiście. Szczególnie odpowiedni dla osób uwielbiających karmel, jak i toffi czy też masę kajmakową. W tym przypadku podany jednak w formie gęstego, gładkiego kremu o jasnobrązowym kolorze. Ponadto wzbogaconego dodatkowo niewielką ilością soli, która jeszcze bardziej wydobywa jego słodycz i podkreśla smak całego deseru.


Budyń karmelowy

/2 porcje/

500 ml mleka
125 ml wody
2 płaskie łyżki (25 g) skrobi ziemniaczanej
2 żółtka jaj
4 łyżki (50 g) cukru
duża szczypta soli

Przygotować garnek z grubym dnem o dużej powierzchni i równomiernie rozsypać na nim cukier. W dużej szklance umieścić wodę, skrobię oraz żółtka i całość dokładnie rozmieszać. Odmierzyć potrzebną ilość mleka, po czym odstawić je obok kuchenki.
Garnek ustawić na palniku o średniej mocy i czekać aż cukier zacznie się karmelizować. Nie mieszać, ewentualnie potrząsając garnkiem, by cukier zbrązowił się równomiernie. Gdy cała masa będzie już skarmelizowana, zanim zacznie się przypalać, szybko zdjąć garnek z kuchenki i dodać do niego mleko (ostrożnie, masa może pryskać(!)). Z powrotem ustawić garnek na palniku i odczekać do zagotowania się cieczy.
Gdy ewentualne grudki karmelu całkowicie się rozpuszczą, dodać skrobiową zawiesinę ze szklanki i całość energicznie mieszać, aż do odpowiedniego zgęstnienia masy. Gotowy budyń przekładać do salaterek, po czym od razu podawać.

2 komentarze:

  1. Budyń karmelowy to jeden z moich ulubionych, ale nic nie pobije śmietankowego ;)

    OdpowiedzUsuń