Klopsiki w sosie miodowo-sojowym

Od dłuższego już czasu miałam ochotę na danie w stylu kurczaka (pieczonego lub też smażonego) w miodowo-musztardowej marynacie. Chęć ta nasiliła się gdy tylko zeszłam do kuchni i zobaczyłam zapełnioną surowym mięsem półkę lodówki. Co prawda każdy kawałek był już przyporządkowany do konkretnego dania, które to miało znaleźć się jeszcze tego wieczoru na naszym stole, lecz stwierdziłam, że i takie danie może być ciekawą odmianą dla goszczących się u rodziców znajomych. I choć już w trakcie przygotowywania dania okazało się, że cała musztarda została wykorzystana do innych potraw, szybko zmodyfikowałam i tak ułożony przecież przeze mnie przepis. Udało mi się przy tym nie pomylić dodawanego do potrawy sosu sojowego z olejem sezamowym, tak jak to zrobiłam dokładnie dzień wcześniej i choć nie idealnie kształtne, klopsiki wyszły na prawdę smaczne.


Samo mięso zawiera w sobie małe drobinki cebuli i nie różni się znacząco od tego w tradycyjnych 'mielonych'. To, co jednak znacząco odróżnia to danie od standardowych klopsików, to pokrywający każdą sztukę sos. Gęsta ciecz, otaczająca kawałki mięsa, składa się oczywiście przede wszystkim z miodu oraz sosu sojowego. Temu drugiemu też zawdzięcza ona swoją intensywną, ciemną barwę. Pierwsza składowa natomiast stanowi dominantę, która sprawia, iż całe danie nabiera wyraźnie słodkiego smaku. Równocześnie jednak słodycz ta doskonale komponuje się z charakterystycznym, odpowiednio podkreślonym tutaj, posmakiem ciemnego sosu sojowego. Gotowy sos idealnie pasuje zresztą nie tylko do mięsa, ale także chociażby duszonej marchewki, która to może stanowić idealne dopełnienie dla pysznych klopsików w miodowo-sojowej otoczce.


Klopsiki w sosie miodowo-sojowym

/10-15 sztuk/

klopsiki mięsne:
500 g mięsa mielonego
średniej wielkości cebula
ząbek czosnku
jajko
3 łyżki kaszy manny
łyżeczka soli
½ łyżeczki zmielonego pieprzu
3 łyżki oleju rzepakowego

sos miodowo-sojowy:
2 łyżki miodu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki mleka
½ łyżki mąki pszennej

Cebulę obrać i posiekać. Pozbawiony łupin ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Umieścić je w jednej misce, razem z mięsem mielonym, jajkiem, kaszą manną, solą oraz pieprzem. Masę dokładnie wymieszać i uformować z niej okrągłe klopsiki.
Olej rozgrzać na dużej, w miarę głębokiej patelni. Na gorącą powierzchnię wyłożyć klopsiki i smażyć je przez około 10 minut, aż wierzch mięsa będzie ścięty. Następnie podlać klopsy wodą, nieco poniżej połowy ich wysokości, i przykryć patelnię pokrywką. Dusić przez kolejne 10-15 minut.
W międzyczasie wymieszać ze sobą miód, sos sojowy oraz mleko. Gdy mięso będzie gotowe, dodać do niego przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszać, obtaczając klopsiki w cieczy. Po dłuższej chwili dodać także mąkę i energicznie wmieszać ją do sosu. Całość smażyć dalej na małym ogniu, aż do odpowiedniego zgęstnienia sosu.

2 komentarze:

  1. Nie lubię klopsików. Chociaż te wyglądają bardzo smacznie :-).

    OdpowiedzUsuń