Jaglany koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pamiętacie jak w poście z przepisem na jaglany serek waniliowy wspomniałam o tym, że doskonale sprawdzi się on również jako baza do domowych koktajli? To stwierdzenie nie było oczywiście przypadkowe, bo jeszcze tego samego dnia wypiłam już właśnie taki napój.
Był on stosunkowo rzadki, biorąc pod uwagę, że większość z przygotowywanych przeze mnie smoothies można po prostu z łatwością jeść łyżką. Tym razem jednak zdecydowałam się na lżejszą konsystencję, by dodatkowo podkreślić jego orzeźwiające właściwości, nadane mu przez dodatek szałwii oraz innej zieleniny w masie. Dzięki temu koktajl taki doskonale sprawdzi się podczas upałów. Tym bardziej, że pomimo swojej płynnej formy, jest również sycący oraz pożywny.


Dodatkowo znajduje się w nim także sporo witamin. Mam na myśli przede wszystkim witaminę C, której źródło może być w tym przypadku niewątpliwym zaskoczeniem. Wiem bowiem, że w większości domów z kupowanej rzodkiewki zjedzone zostają tylko i wyłącznie jej różowe korzenie, a nieco nadwiędłe już liście z zasady lądują w koszu na śmieci. Póki jednak liście te nie zdążą jeszcze zwiędnąć, warto zastanowić się nad ich użyciem w kuchni. Jak najbardziej są one bowiem jadalne, a ponadto zdrowe.
I choć mi osobiście również trochę czasu zajęło dojście od pozyskania tej informacji, do jej wykorzystania w praktyce, w końcu odważyłam się sprawdzić empirycznie jej prawdziwość. Okazało się oczywiście, że po dokładnym wypłukaniu liści ze znajdujących się między nimi ziarenek piasku, rzeczywiście można śmiało używać ich tak jak szpinaku czy też sałaty. Można więc równie dobrze dodawać je do zielonych koktajli. I choć wiem, że niektórych do tego typu napojów znacząco zniechęcają już same ich barwy, to na prawdę polecam chociaż spróbować się do nich przekonać.
Tym bardziej, że ten akurat nie posiada żadnego z błotnych odcieni napojów, a charakteryzuje się jasną, zieloną barwą z domieszką koloru fioletowego. Ta druga składowa pochodzi przy okazji od ziaren granatu, które po rozdrobnieniu za pomocą blendera dodatkowo zostawiają w koktajlu twardsze kawałki skórek, wyraźnie wyczuwalne podczas picia koktajlu.


Jaglany koktajl z liśćmi rzodkiewki

/1 porcja/

200 g waniliowego serka jaglanego
owoc granatu
garść liści rzodkiewki
2 listki szałwii
⅔ szklanki zimnej wody

Liście rzodkiewki umieścić na sicie i dokładnie przepłukać zimną wodą, powtarzając tę czynność parokrotnie. Następnie wydobyć nasiona granatu ze środka owocu i umieścić je w misie blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość zmiksować na gładką masę. Podawać od razu lub po dodatkowym schłodzeniu.

4 komentarze:

  1. nie ma co - smoothie pełne zdrowia i pewnie jeszcze o świetnym smaku! kolejnym razem właśnie tak wykorzystam liście rzodkiewki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To się nazywa bomba witamin! Fajny ma kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie. Założę się, że smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, nie przypuszczałam, że z liśćmi rzodkiewki można coś zrobić.

    OdpowiedzUsuń